ОКСАНА МАНДРИКА: ПРО ДИНАМІКУ РОБОТИ ТА ВАЖЛИВІСТЬ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ
Персона: Оксана Мандрика
Посада: Головний технолог
Структурний підрозділ: Служба головного технолога елеваторного господарства
Стаж роботи у компанії: 18 років
Риса, яку найбільше ціную в людях: Чесність
Улюблена пора року: Люблю осінь, коли вона ледь торкається природи – золоте листя, достиглі сади, теплий чай ввечері в колі сім’ї
Суперсила: Відповідальність
Найбільший міф про професію: Те, що лаборанти – це люди, які ходять у білих халатах, працюють у чистоті та стерильності. Насправді, робота в лабораторії – це складна робота і часто це про пилюку та дискомфорт.
Пісня або фільм, який асоціюється із щоденною працею: «Там у лісі є дерево, Біля нього ще дерево, А за ним іще дерево – Ось і кінчився ліс. Ой, ні, ні, там ще дерево…» – про нескінченність нашої роботи
Як ви пояснили б дитині, чим саме ви займаєтесь? Працюю на такій роботі, де багато зернят, ми їх перебираємо і ділимо на різні купки.
Якби ви могли помінятися ролями на один день з будь-ким у ВІЛІЇ, хто б це був? Водій фури
Життєва філософія сформована на роботі – «Робота навчила мене витривалості, терпіння, відповідальності. Допомогла сформуватися мені як керівнику».
- Що для вас означає працювати у ВІЛІЇ?
Для мене це, перш за все, динамічна робота. Я дуже ціную можливість вирішувати складні завдання або суперечливі питання, люблю працювати з клієнтами. Тут постійно є чому навчитися: кожен рік приносить щось нове – чи то нове зерно, чи нові аналізи. Ця динаміка не дає гальмувати, завжди є куди рости, в кого вчитися, куди поїхати за досвідом. Окремо хочу відзначити колектив: мені подобається як загальна атмосфера у компанії, так і мій безпосередній колектив.
І, звичайно, велике значення має усвідомлення того, що ми робимо важливу роботу. Ми працюємо, щоб у людей був хліб. Дуже приємно і цінно усвідомлювати, що ми є частинкою цього життєво важливого процесу.
2. Якими якостями повинен володіти «Спеціаліст року» у вашій сфері?
Швидкість, точність аналізу, вміння швидко приймати рішення у нестандартних ситуаціях. Для мене важливо, щоб людина була чесною. Навіть якщо аналіз вийшов неточний або щось пішло не так, треба, щоб людина визнала це.
Ще у нашій справі однозначно має бути відповідальність і витривалість. Адже графік роботи часто ненормований, особливо коли жнива, потужності дуже великі, тож без цих якостей працювати буде складно.
3. Який момент чи проєкт у вашій кар’єрі був для вас найбільш пам’ятним?
Завжди згадую свої перші дні на «Волинь-Зерно-Продукт». Коли я тільки прийшла, ми працювали винятково з житом, ячменем та пшеницею. Згодом до переліку культур додалася кукурудза. Пам’ятаю, як на початковому етапі зерно привозили переважно газонами, а потім почали надходити й вагони. Тоді для завантаження всього 2 вагонів нам був потрібен цілий день, тоді як зараз ми можемо пропустити 50 вагонів за півтори доби! Це наочно демонструє, як суттєво ми наростили оберти та прискорили темп роботи.
Пізніше ми почали працювати з олійними культурами, що вимагало освоєння нових видів аналізів. Спершу ми обмежувалися визначенням зараженості та зернової домішки, а сьогодні проводимо широкий спектр досліджень, включаючи аналізи на кислотність, цукристість, мікотоксини та ГМО. Усі ці знання та навички ми здобували самотужки – вивчали матеріали, переймали досвід. Навіть інспекція зверталася до мене за порадами щодо роботи з новими культурами. Цей шлях становлення та розвитку завжди залишиться для мене найбільш пам’ятним.
Пригадую, як прийшла працювати лаборантом, це була моя друга робота після досвіду технолога на пивзаводі. На початку я була досить повільною, але вже тоді у мене проявлялися лідерські якості. На стажуванні в “Боніті” мені відкрито сказали: лаборант з мене вийде так собі, проте керівник — можливо, хороший. І вони не помилилися! Вже через два місяці я стала начальником лабораторії, а через півтора року – технологом.
Пам’ятаю, як, будучи вагітною на шостому місяці, я полізла на силос, побоюючись сказати, що йду в декрет. Можливо, саме тому моя дитина тепер так відважно лазить по деревах і нічого не боїться! А вже через чотири місяці після народження дитини я повернулася з декрету. Робота дала мені дуже багато, дозволивши успішно реалізувати себе як жінці і як фахівцю, і я це надзвичайно ціную. Звісно, іноді бувають моменти перевтоми чи труднощів, іноді мені буває важко. Проте я вже не уявляю себе без “ВІЛІЇ”.
4. Яку пораду ви дали б новачкам, які тільки приєднуються до компанії?
Найперше і найголовніше – це мати бажання працювати та любити свою роботу. Якщо у вас є справжній інтерес, ви зможете осилити будь-які завдання та навчитися всього необхідного. Крім того, важливо мати терпіння і бути комунікабельним, особливо працюючи в жіночому колективі. Ці якості важливі для того, щоб підтримувати здорову атмосферу.
5. Які ключові зміни відбулися у вашій роботі впродовж цього року, і як вони вплинули на ваш професійний розвиток?
Найважливішою новацією цього року для мене стало впровадження аналізу на цукристість цукрового буряка. Минулого року мені випадково доручили промоніторити цукрові заводи та їх показники цукристості. Я їздила в Радехів, Тернопіль, на Гнідавський цукровий завод, щоб вивчити цей аналіз на практиці. Згодом ми знайшли постачальника необхідного обладнання, протестували його і тепер чекаємо нового урожаю цукрових буряків, щоб самим визначати їх цукристість.
Це нововведення дозволяє нам контролювати якість наших посівів цукрового буряка. Раніше виникали спірні питання щодо цукристості, але тепер ми можемо самостійно перевіряти ці показники та розуміти, який буде вихід цукру. Це дуже важливо для уникнення втрат і значно підвищує нашу загальну ефективність.
6. Які виклики стояли перед вами цього року, і як ви з ними впоралися? Що ви винесли з цього досвіду?
Багато викликів створює війна. Одним із найскладніших аспектів є кадрове питання: багато працівників виїхали або змінили роботу з певних причин. Через це знайти якісні кадри стало значно важче, і нам доводиться працювати удвічі швидше. Паралельно ми активно шукаємо та впроваджуємо нове обладнання для автоматизації процесів, щоб компенсувати дефіцит робочих рук.
Окрім цього, з кожним роком ускладнюються вимоги до контрактів, особливо з боку ЄС. Раніше для нас було достатньо надавати результати аналізів на білок і вологість, зараз обов’язковими стали показники на мікотоксини, корозію. Європейські стандарти дуже високі і вимоги постійно зростають.
7. Чим ви найбільше пишаєтеся за цей рік у контексті вашої професійної діяльності у ВІЛІЇ? Це може бути завершений проєкт, вирішена проблема, освоєна нова навичка тощо.
Цей рік приніс багато приводів для гордості. Найперше, я пишаюся тим, що ми впровадили аналіз на цукристість. Це значний крок вперед для нашої компанії. Крім того, ми постійно вдосконалювали наші знання і тепер можемо приймати зерно за стандартами ISO, що гарантує високу якість та відповідність продукції міжнародним вимогам.
Як керівник, я надзвичайно пишаюся успіхами своєї команди. Цьогоріч мої підопічні піднялися вгору по кар’єрній драбині: дві дівчини стали керівниками елеваторів, а одна – технологом. Звісно, для мене це створило певні незручності, адже довелося шукати їм заміну, але я щиро радію за їхній успіх і водночас за себе – що змогла підготувати таких висококваліфікованих фахівців.
8. Яка з цінностей ВІЛІЇ (професіоналізм, порядність, системність, ініціативність, командний підхід, відповідальність) була для вас ключовою у досягненні цьогорічних успіхів? Наведіть приклад, як ви її демонстрували у своїй роботі.
Відповідальність. Я сама дуже відповідальна, якщо щось пообіцяла, то виконаю це на 100%. Цей підхід я прагну прищепити й своєму колективу, тому підбираю людей з такими ж рисами. Я відповідально ставлюся до обміну знаннями: якщо відвідую якесь навчання, то обов’язково ділюся отриманою інформацією з колегами. Це допомагає команді зростати та вдосконалюватися.
Також не менш важливою є професіоналізм. Адже бути просто відповідальним недостатньо, якщо тобі бракує фаховості. Лише поєднання цих двох якостей дозволяє досягати справжніх успіхів у роботі.
9. Які цілі ви ставите перед собою на майбутній рік?
Зараз для мене дуже актуальне оновлення колективу. Багато цінних співробітників пішли на кращі посади, і тепер моє завдання – знайти нових колег, які будуть близькими за духом та розділятимуть наші цінності. Я прагну підібрати людей, яких можна буде розвивати та довіряти їм будь-які посади.
Мене дуже тішить, що в нас уже є фахівці, які виросли професійно і тепер можуть навчати нових, молодих колег. Це свідчить про те, що ми змогли виростити справжніх професіоналів, і це дає надію на успішне формування сильної та згуртованої команди у майбутньому.
10. Як ви бачите майбутнє своєї професії або галузі в цілому?
Щодо майбутнього нашої галузі, то я бачу нас серед найважливіщих галузей на внутрішньому на зовнішньому ринку, так як ми впевнено прямуємо до більшої автоматизації процесів та щоденно вдосконалюємо нашу працю. Це неминучий крок, який дозволить нам залишатися лідерами в нашій сфері.
Крім того, я переконана, що спектр лабораторних досліджень буде постійно розширюватися. Це пов’язано зі зростанням вимог до якості харчових продуктів, особливо на тлі погіршення екологічної ситуації. З часом ми будемо все більше контролювати токсини та мікотоксини, і зростатиме потреба в хімічних аналізах та ретельному контролі харчових продуктів. Адже йдеться про харчову безпеку як для людей, так і для тварин, і це питання ставатиме все більш актуальним.